Novice

Evropski teden mobilnosti 2024 na Koroškem

Letos poteka že 23. izvedba Evropskega tedna mobilnosti, vseevropska pobuda k spreminjanju potovalnih navad v bolj trajnostne za ozaveščanje o pomenu trajnostne mobilnosti. Tudi na Koroškem med 16. in 22. septembrom vključene občine ponujajo široko paleto dogodkov, ki letos v ospredje postavljajo temo »Udoben javni prostor – za vse!«.

Regijski center mobilnosti Koroška, ki deluje v okviru RRA Koroška d.o.o. – Regionalna razvojna agencija za Koroško, letos povezuje dogajanje v naši regiji, kjer so občine znova zelo aktivne! Kot RCM Koroška se bomo aktivno udeležili dogodkov na samem terenu in o tem poročali preko naših medijskih kanalov. Ob tem bomo delili tudi promocijski material.

Vljudno vabljeni vsi prebivalci koroških občin, predstavniki lokalnih oblasti, odločevalci in predstavniki medijev, da se dogodkov v čim večjem številu udeležite in s tem skupaj podpremo prizadevanja za bolj trajnostno mobilnost na Koroškem.

Povezave do aktualnih programov občin:

 

Podrobneje o ETM 2024

Kaj sploh je Evropski teden mobilnosti?

Evropski teden mobilnosti je vseevropska pobuda k spreminjanju potovalnih navad v bolj trajnostne pod okriljem Evropske komisije za ozaveščanje o trajnostni mobilnosti, ki spodbuja spremembo vedenja v korist aktivne mobilnosti, javnega potniškega prevoza ter drugih pametnih in čistih prometnih rešitev. Lokalne oblasti so v obdobju izvajanja Evropskega tedna mobilnosti nagovorjene, da izkoristijo ta čas za preizkušanje inovativnih ukrepov, uvajanje nove infrastrukture za trajnostno mobilnost ter novih tehnologij in tehnoloških rešitev za povečanje varnosti v prometu in s tem pripomorejo k dvigovanju kvalitete bivanja. V letu 2024 je v Sloveniji sodelovanje potrdilo že 114 občin, vključno 10 občin iz Koroške regije.

O letošnji temi: “Udoben javni prostor – za vse!”

Letošnja tema spodbuja zavedanje, da smo vsi uporabniki prostora ne glede na način mobilnosti obravnavani enakovredno. Hkrati s tem promoviramo več socialne pravičnosti, večjo varnost, boljšo kakovost življenja z manj hrupa in manjšo onesnaženostjo zraka. Udoben javni prostor z več zelenja ter kakovostno načrtovan in urejen prostor za druženje, dostopnost in udobnost za vse skupine prebivalcev in obiskovalcev je udejanjanje načela trajnostnega razvoja ter hkrati prinaša veliko družbenih, zdravstvenih in gospodarskih koristi.

Vloga Regijskega centra mobilnosti Koroška

RCM Koroška podpira in nudi pomoč občinam in lokalnim koordinatorjem pri izvajanju Evropskega tedna mobilnosti. RCM obenem nudi podporo nacionalnemu koordinatorju za Evropski teden mobilnosti in predstavlja vmesni člen v komunikaciji med državno in lokalno ravnjo. V sklopu delovanja Regijskega centra mobilnosti Koroška bomo prisotni tudi na raznih dogodkih, ki jih bodo občine izvajale tekom Evropskega tedna mobilnosti.

/

Deli novico:

Več novic

Skoči do osrednje vsebine