Novice

Študija o kakovosti življenja na območju Alpske konvencije: Koroška regija eden izmed »živih laboratorijev«

Sekretariat ESPON EGTC (European Group of Territorial Coordination) je zaupal koordinacijo študije o kakovosti življenja v alpskem prostoru konzorciju, ki ga vodi Inštitut za študije sistemske integracije ISINNOVA iz Rima, v njem pa sodelujejo še organizacija MCRIT (Španija), Koroška univerza uporabnih znanosti (Avstrija) in ZRC SAZU (Slovenija).

Študija poteka v okviru dejavnosti slovenskega predsedovanja Alpske konvencije, ki prispevajo k trem prednostnim nalogam večletnega delovnega programa: ohranjanju in krepitvi biotske raznovrstnosti in alpskih ekosistemov, izvajanju ambicioznih podnebnih ukrepov ter omogočanju kakovostnega življenja prebivalcem Alp.

Eden od ključnih korakov projekta vključuje organizacijo »živih laboratorijev« (Territorial Quality of Life living labs), namenjenih zbiranju spoznanj in predlogov za izbiro kazalnikov kakovosti življenja, ki bi lahko odražali specifične težave alpskih regij in potreb lokalnega prebivalstva. V organizaciji laboratorija v Koroški regiji ZRC SAZU sodeluje z RRA Koroška.

Cilj »živih laboratorijev« je s skupino udeležencev razpravljati o najboljših strateških kazalnikih za merjenje vpliva trenutnih sprememb (ekoloških, digitalnih, demografskih in upravljavskih) na kakovost življenja na osebnem, družbeno-gospodarskem in okoljskem področju.

S tem namenom sta v prvi polovici novembra 2023 bila v Slovenj Gradcu na Ravnah na Koroškem izvedena dva dogodka: fokusna skupina s prebivalci regije ter delavnica s predstavniki institucij regijske razvojne mreže.

 

   

Foto: arhiv RRA Koroška

 

Deli novico:

Več novic

Skoči do osrednje vsebine