Aktualno, Novice

Akademija RRA GIZ: Evropsko teritorialno sodelovanje

Tema 6. akademije RRA, ki je 4. aprila 2024 organizirala RRA Koroška, je bila Evropsko teritorialno sodelovanje. Da so udeleženci to doživeli tudi v praksi, je tokrat akademija potekala v dveh državah, v Sloveniji in v Avstriji.

RRA Koroška, regionalna razvojna agencija za Koroško in Evropsko združenje za teritorialno sodelovanje Geopark Karavanke sta udeležencem predstavila uspešno zgodbo evropskega teritorialnega sodelovanja na primeru dobrih praks vzpostavitve in delovanja čezmejnega Karavanke UNESCO Globalnega Geoparka.

V dopoldanskem delu programa, ki je potekal na slovenski strani, v Info centru Podzemlja Pece v Mežici, je uvodnemu nagovoru Karmen Sonjak, direktorice RRA Koroška, sledila predstavitev Karavanke UNESCO Globalnega Geoparka, ki jo je izvedla dr. Darja Komar, direktorica Podzemlja Pece, prej zaposlena v Geoparku Karavanke. Primož Vodovnik z RRA Koroška pa je predstavil proces razvoja čezmejnega sodelovanja med regijama Koroška, iz Slovenije in Južna Koroška (Südkärnten) iz Avstrije do vzpostavitve Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje ter vlogo, ki jo je pri tem imela RRA.

Popoldanski del programa je bil izveden čez mejo, v novem centru za obiskovalce Geo.Dom na gori Peci. Mag. Gerald Hartmann, poslovodja EZTS Geopark Karavanke, je predstavil organiziranost in delovanje EZTS Geopark Karavanke, ključne projekte izvedene v prvih desetih letih delovanja in vizijo nadaljnjega razvoja 2034+.

Ob zanimivih predavanjih in v neformalnem druženju so udeleženci akademije izvedeli marsikatero koristno informacijo o tem, kaj so ključni dejavniki za uspešno in trajno čezmejno sodelovanje.

Deli novico:

Več novic

Skoči do osrednje vsebine