Aktualno, Novice

Čarobna jesen vabi na Koroško, čezmejni Karavanke UNESCO Globalni Geopark pa je finalist izbora Evropskega zelenega pionirja pametnega turizma 2024

Ste tudi vi med tistimi, ki svoje počitnice načrtujete tik pred zdajci? Koroška vam v jesenskih dneh ponuja veliko pestrega in zanimivega dogajanja, še posebej izvirna pa je ponudba, ki jo bomo izpostavili tokrat in to za vse, ki svoje počitnice radi preživljate aktivno, pa naj gre za enodnevni izlet ali večdnevni oddih.

Barvit jesenski paket doživetij vam nudijo na Kopah. Vse aktivnosti, tako za odrasle kot za otroke, so blizu in dostopne peš ali s kolesom. Pohodniških poti, ob katerih bodo vaši spremljevalci obsežni gozdovi, šotna barja z jezeri in dih jemajoči razgledi, vam ne bo zmanjkalo, z e-kolesi se boste lahko podali na eno ali več kolesarskih poti, kjer se boste nadihali svežega zraka, poživljajočo energijo boste lahko začutili na eni izmed  13 energijskih točk na vrhu Pungarta, do kamor se lahko pripeljete s sedežnico ali odpravite na petnajstminutni sprehod iz Grmovškovega doma … Če potrebujete nekaj časa zase je zelo vabljivo tudi Petelinje jezero, ki ponuja lep razgled, lesene ležalnike in sproščujoče trenutke. Otroci lahko raziskujejo na učnem poligonu Petelinkovka, se preizkusijo na mini kolesarski progi, se igrajo na urejenem otroškem igrišču in v športnem parku ali pa uživajo na trampolinih in napihljivih igralih. Na voljo sta jim tudi dve pokriti igralnici in dokler je vreme dovolj toplo, lahko otroci in odrasli spoznavate tudi živali v mini živalskem vrtu.

Več o jesenski ponudbi na Kopah najdete TUKAJ

Čarobnost narave, ki se prebuja v svojih najlepših odtenkih, pa vabi tudi v idilično Ribnico na Pohorju. Lepoto tega letnega časa boste ujeli v Lake Peak Apartmajih, ki so odlično izhodišče za nepozabno, jesensko doživetje v naravi. Preživite krompirjeve počitnice v objemu pohorskih gozdov in v zavetju družine. To je čas, ki je neprecenljive vrednosti. V Ribnici na Pohorju, ki je zagotovo družinam prijazno okolje, obdano s pohorskimi gozdovi lahko izbirate med različnimi, zabavnimi aktivnostmi v naravi. Vabljeni, da doživite ta lep košček sveta.

Več o ponudbi Lake Peak najdete TUKAJ

Tokrat pa želimo z vami deliti še eno imenitno informacijo: Čezmejni Karavanke UNESCO Globalni Geopark je finalist izbora Evropskega zelenega pionirja pametnega turizma 2024.

Izbor Evropskega zelenega pionirja pametnega turizma (European Green Pioneer of Smart Tourism) izvaja Evropska komisija. Gre za naslednika natečaja Evropske destinacije odličnosti (EDEN), ki ga je Evropska komisija prvič uvedla leta 2007, da bi nagradila manj poznane in trajnostno usmerjene turistične destinacije v Evropi. Namen letošnjega poziva je bil prepoznati in nagraditi manjše destinacije, ki izvajajo uspešne strategije za spodbujanje trajnostnega turizma s praksami zelenega prehoda. Poziv temelji na načelu spodbujanja razvoja panoge, ki prinaša dodano vrednost gospodarstvu, okolju in ljudem. Na letošnji poziv so se lahko prijavile manjše turistične destinacije, ki imajo med 25.000 in 100.000 prebivalcev in se s konkretnimi izvedenimi projekti odlikujejo na področju trajnosti ter s svojimi koraki v zeleni prehod navdihujejo druge destinacije.
V močni konkurenci številnih evropskih destinacij se je na letošnjem izboru na »final four« t.j. med 4 finaliste uspelo uvrstiti čezmejnemu Karavanke UNESCO Globalnemu Geoparku, ki ga tvori pet občin iz naše Koroške regije in devet iz sosednje Avstrije. Končna odločitev, kateri izmed finalistov bo zmagovalec, bo znana konec novembra po predstavitvi v Parizu. Že zdaj pa smo na RRA Koroška ponosni na ta dosežek in na to, da uspešno zgodbo Geoparka soustvarjamo že od samih začetkov.

Avtor fotografij: Tobias Köhler ter arhiv Lake Peak, Vir: RRA Koroška

Deli novico:

Več novic

Skoči do osrednje vsebine