Novice

Najnovejše informacije s Koroške: Koroška (ponovno) varna in gostoljubna destinacija, ki kar kliče po turističnem obisku.

Nov teden – nove zmage! V preteklem tednu smo napovedali posebno kampanjo za podporo koroškemu turizmu. Usklajeno s Slovensko turistično organizacijo smo jo poimenovali »Vzemi si čas. Za Koroško. Moja Slovenija.« Zdaj je že v polnem zagonu in tudi širša javnost jo je lepo sprejela. Njeno osnovno sporočilo je, da pri nas na Koroškem nikakor ni konec sveta ter da večina naših turističnih ponudnikov povsem normalno obratuje. V tem tednu z zadovoljstvom sporočamo, da so v celoti vzpostavljene tudi glavne prometne povezave. Tako naša zelena Koroška ni več povezana le v srcih, ampak tudi prometno!

Dravograd, 22. avgust 2023: Tretji teden teče od največje naravne katastrofe, ki je dosegla Slovenijo ter v kaotični obliki tudi del naše zelene Koroške. Življenje pri nas teče naprej. Večina naših ponudnikov turističnih storitev pa si zdaj najbolj želi, da bi obiskovalci prepoznali, da je Koroška varna in gostoljubna destinacija, ki kar kliče po turističnem obisku. Zdaj jih sprejmemo še bolj odprtih rok, saj potrebujemo podporo tudi v turizmu bolj kot kadarkoli doslej. Ujma, ki je trajala le nekaj dni, je pustila neizbrisljiv pečat, a ljudje in naša ponudba ostajamo. Želimo si še dodatne spodbude in zagona.

Tudi tokrat vam posredujemo nekaj izjav predstavnikov turističnih ponudnikov.

V turistično informacijski pisarni Slovenj Gradec so zapisali: “Turistična ponudba mestne občine Slovenj Gradec v ujmi ni bila pretirano prizadeta, zato lahko z veseljem sporočimo, da vsi turistični ponudniki delujejo nemoteno. Odprte so vse nastanitvene kapacitete, obenem pa normalno obratujejo tudi vsi objekti, ki so v upravljanju Javnega zavoda Spotur. Tako še posebej vabimo, da zadnje vroče poletne dni osvežitev poiščete na Bazenskem kompleksu Aqualatio. Z raznovrstno turistično ponudbo pa vas bodo tudi v prihodnje gostoljubno sprejeli vsi naši turistični ponudniki, ki so v tem obdobju beležili upad obiska. Vabljeni v Slovenj Gradec.«

Iris Čelam, projektna vodja pri podjetju BlackPeak Ebike z Ribnice na Pohorju pravi: »Neposredno nas ujma k sreči ni prizadela vendar nam je prinesla veliko drugih poslovnih izzivov s katerimi smo se soočali. Vendar to je Koroška, tukaj vztrajnosti in inovativnosti nikoli ne zmanjka in sta v tako težkih trenutkih še posebej dragoceni. V Ribnici na Pohorju našim obiskovalcem zraven nočitev v Lake Peak Apartmajih, ponujamo tudi varne, označene pohodniške poti in raznolike, zanimive kolesarske pakete. Ravno zdaj smo v pripravi novega kolesarskega programa, kjer smo se povezali tudi z drugimi ponudniki iz Koroške regije. Dragi obiskovalci, domači in tuji gostje dobrodošli v Ribnici na Pohorju, dobrodošli na Koroškem. To je čudovit košček sveta, kjer se narava in kultura prepletata v harmonično celoto. Če iščete raznolika doživetja, je to pravi naslov za vas. Očarani boste nad slikovitimi gorami, hribovjem, gozdovi, zelenimi dolinami, kristalno čistimi jezeri in številnimi kulturnimi zakladi.«

Saša Jelen, vodja turizma v Zavodu za športu, kulturo, turizem in mladino na Ravnah na Koroškem sporoča naslednje: »Po naravni katastrofi, ki je žal dosegla tudi nas, smo v prvi fazi v okviru Mladinskega hotela Punkl nudili zavetje tistim, ki so morali zapustiti svoj dom. Kar nekaj športne in turistične infrastrukture bo potrebovalo prenovo. A kljub vsemu ostajamo pozitivno naravnani in v tem trenutku turistom lahko vseeno ponudimo kar nekaj produktov tudi na Ravnah na Koroškem. Pretekli konec tedna smo odprli mestno kopališče, v tem tednu smo tudi že lahko sprejeli gostet udi  v Mladinski hotel Punkl. Pri nas so nastanjeni judoisti, ki so prišli na športne priprave. Prav tako obratujejo ostali ponudniki nastanitvenih kapacitet.  Lepo vabljeni, da obiščete Koroško in naše Ravne na Koroškem. Obiščete lahko Prežihovo bajto, si ogledate zbirke na Gradu Ravne in s potepanjem po mestu odkrijete jeklene mojstrovine svetovnih umetnikov. Jeklene skulpture forme vive so znamenitost mesta Ravne na Koroškem. Želite svoje najdražje peljati na oddih v naravo? Prišli ste na pravo mesto! Idilična okolica koroških hribov, gora, gozdov in s soncem obsijanimi hribovskimi vasmi vam bo pričarala trenutke sproščenosti in domačnosti. Iskreno se veselimo vašega obiska.«

Z veseljem vas pričakujejo torej v vseh treh dolinah. Turistična ponudba pa je za zdaj še vedno nekoliko okrnjena v Črni na Koroškem, saj je ujma precej prizadela nekatere turistične ponudnike, ki pa se izjemno zavzeto trudijo vzpostaviti obratovanje.

Turističnega dogajanja ne manjka v Mislinjski dolini. Naš največji gorsko turistični center Kope vas vabi v objem pohorskih gozdov, priporočamo obisk njihovega novega adrenalinskega parka, pa tudi Bike parka Kope. V Sport Kope nudijo tudi izposojo električnih koles, da bodo gostje lahko spoznali vsak kotiček prelepe narave.

Mestno jedro Slovenj Gradec z okolico velja za eno najlepše urejenih mest in je sinonim za kulturno središče. Ne pozabite pa tudi na Medeni raj Perger 1757, kjer se prepleta že 9 generacij bogate družinske tradicije, ki vas bo navdihnila. Pravo poletno osvežitev vam ponuja Bazenski kompleks Aqualatio.

V Mežiški dolini vam lahko ponudijo ogled edinstvenega Podzemlja Pece v Mežici, z vlakom ali pa nepozabno avanturo s kajakom, ki je eno od prvih slovenskih 5-zvezdičnih doživetij, ki jim je bil s strani Slovenske turistične organizacije dodeljen znak Slovenia Unique Experiences in vas bo zagotovo navdušilo. Obisk vasi Šentanel in okoliških zaselkov nad Prevaljami vam bo postregel z dih jemajočimi razgledi ter vrhunsko kulinariko okoliških turističnih kmetij. Na Ravnah na Koroškem se lahko osvežite v olimpijskem bazenu, se sprehodite skozi idiličen Grajski park, … Letos mineva 130 let od rojstva koroškega pisatelja Lovra Kuharja – Prežihovega Voranca. K obisku vabi njegova Prežihovina in spominski muzej, ki piše mnoge zgodbe preteklosti.

Tudi utrip Dravske doline je živahen. Vabljeni na doživeto splavarsko pustolovščino pri Koroških splavarjih na Dravi, postanite v Vuzenici in si oglejte znamenito Slomškovo župnišče, za vas pa so na voljo tudi čudovite glamping hiške v okviru Vodnega parka Radlje ob Dravi.

Prevzela vas bo tudi idilična in očarljiva  Ribnica na Pohorju, ki je mali raj na zemlji za vse pohodnike ali kolesarje.

Koroška velja za izjemno kolesarsko destinacijo, ki je zdaj nekoliko okrnjena, a vseeno ponuja obilo možnosti tudi za ljubitelje kolesarjenja.

Aktualno stanje dveh pri turistih najbolj priljubljenih kolesarskih poti:

  1. Dravska kolesarska pot

Na etapi Dravograd – Radlje ob Dravi je popolna zapora na odseku Dravograd – Trbonje, obvoz je urejen po glavni cesti Dravograd – Maribor.

 

  1. Štrekna – kolesarska pot po Mislinjski dolini:

Poplave na obstoječem delu Štrekne od Gornjega Doliča do Dravograda z izjemo poškodovanega mosta v Otiškem Vrhu večjih posledic niso pustile, hkrati pa tako število kolesarjev kot povpraševanje ne usihata, kar nas veseli. Svetujemo previdnost pri vožnji preko začasnega mostu v Otiškem Vrhu. Z veseljem sporočamo tudi, da v  kolikor bo le mogoče, se bo v septembru po enomesečni prekinitvi znova izvajala priljubljena storitev Štrekna bus.

 

Povsem varne gorsko kolesarske poti na območju Pohorja. Obratuje tudi priljubljen gorsko kolesarski park na Jamnici nad Prevaljami.

Tudi pohodniške poti na zahodnem Pohorju so normalno prehodne, za ostale poti pa priporočamo, se o prehodnosti izbranih pohodniških poti in odprtosti planinskih postojank ob njih predhodno posvetujete z lokalnimi turistično informacijskimi pisarnami ali preverite v aplikaciji maPZS.

Če trenutno dopustujete na Koroškem, ali nas nameravate obiskati, preverite bistvene informacije in priporočila v lokalnih turistično informacijskih pisarnah.

Iskrena hvala vsem in vsakomur posebej, ker nas v tem času podpirate, ali pa nas boste podprli s turističnim obiskom naše regije. Ostajamo zakladnica presenečenj in optimistično zremo v prihodnost. Prepričani smo, da bo naša Koroška kmalu spet zelena in gostoljubna destinacija na celotnem območju – vsak dan smo korak bližje temu. Vabljeni in dobrodošli!

 

 

 

 

Deli novico:

Več novic

Skoči do osrednje vsebine