Novice

Bogatejši za novo edinstveno 5* doživetje, ponovno s Štrekna busom ter kmalu tudi spet z Olimplinom – zagnano in ponosno stopamo naprej. Vabljeni na Koroško!

Koroška v slogu povezanosti uspešno nadaljuje kampanjo ter ponosno sporoča kar tri fantastične novice. V Podzemlju Pece so v preteklem tednu postali bogatejši za še eno edinstveno 5* doživetje, ki daje nov zagon in energijo. Že to soboto, 2.9.2023, ponovno prinaša pričenja z vožnjami priljubljeni Štrekna bus. Optimistična pa je tudi novica, da je že skoraj vse nared za ponovno obratovanje Olimplina Črna na Koroškem, najdaljšega neprekinjenega zip-lina v Sloveniji.

Dravograd, 31. avgust 2023: Četrti teden teče od največje naravne katastrofe, ki je dosegla Slovenijo ter v kaotični obliki tudi del naše zelene Koroške. Kampanja »Vzemi si čas. Za Koroško. Moja Slovenija« lepo teče in je v javnosti tudi dobro sprejeta. Glas Koroške je ponesla po širni Sloveniji in izven njenih meja. Še vedno širi sporočilo, da je Koroška (ponovno) varna za turistični obisk in koroški turizem zdaj potrebuje podporo še bolj kot kadarkoli doslej.

Motivacijo nam vlivajo pozitivne informacije s terena, ki prinašajo dokaze, da se na Koroškem stanje počasi povsem normalizira. To soboto, 2. septembra 2023, s svojimi vožnjami ponovno pričenja pri turistih zelo priljubljeni Štrekna bus. Prav tako pa nam igra srce ob novici, da konec prihodnjega tedna, v soboto, 9.septembra 2023, z obratovanjem pričenja Olimpline Črna na Koroškem. Vas olimpijcev je vas nepremagljivih klenih Korošcev, ki iz divje ujme prihajajo še trdnejši.

Nataša Lačen, nekdanja olimpijka, danes turistična ponudnica (Olimpline Črna na Koroškem, B&B BikeSki Mežica): »Vse sile smo napeli, da kmalu oživimo turistično atrakcijo Olimpline ter začnemo znova. Seveda so v občini prioritete, a smo tako daleč, da lahko napovemo, da bo Olimpline v funkciji obratovanja spet v soboto, 9. septembra 2023. Veliko dela smo opravili, veliko ga nas pa še čaka. A ostajamo pozitivno naravnani. Zelena Koroška vas vabi na obisk, veseli bomo vaše podpore in kmalu se vidimo tudi v Črni na Koroškem.«

Zadnje dni nam je polepšala tudi novica, da smo na Koroškem (ponovno v Podzemlju Pece) bogatejši za še eno edinstveno 5 zvezdično doživetje. Slovenska turistična organizacija je namreč po opravljenih terenskih ogledih potrdila, da si znak Edinstvenega doživetja Slovenije/Slovenia Unique Experiences upravičeno zasluži tudi Black Hole Trail – adrenalinski gorskokolesarski spust skozi Podzemlje Pece. Ponosni smo in v teh časih nam to daje samo še dodaten zagon. Za vse, ki še oklevate z obiskom naše regije, pa naj bo to le še dodatna spodbuda, da nas obiščete.

Darja Komar, direktorica Podzemlja Pece: »Pridobitev še enega znaka Edinstvenega doživetja SUE potrjuje, da je vizija našega podjetja –  biti uspešno turistično muzejsko podjetje, ki ohranja bogastvo izredne preteklosti in na osnovi te razvija inovativne turistične produkte – usmerjena v pravo smer. Je dokaz, da so naši produkti edinstveni ne samo na nacionalnem nivoju, ampak tudi širše. To je bila res dobra novica v slabih časih, lahko rečem, da ravno pravi trenutek, saj nam je ponovno vlila voljo, motivacijo, energijo in optimizem, ki smo ga še kako potrebovali.«

Že to soboto, 2. 9. 2023, po prekinitvi izvajanja zaradi posledic poplav, ponovno začenja z vožnjami priljubljeni Štrekna bus. Vozil bo 2x dnevno med vikendi, na relaciji od Velenjskega jezera pa do kopalnega jezera v avstrijskem Labotu. Prevoz koles ostaja brezplačen.

Aleš Rupreht, RRA Koroška: »Z veseljem sporočamo, da bo po enomesečni prekinitvi v septembru po ustaljenem voznem redu znova vozil Štrekna bus. K ponovni vzpostavitvi po ujmi nas je spodbudilo povpraševanje po storitvi in dejstvo, da lahko kolesarjem na ta način ponudimo možnost premoščanja dveh kratkih in trenutno manj varnih odsekov Štrekne – nove začasne premostitve preko reke Mislinje v Otiškem Vrhu ter v nadaljevanju še krožišča in Kovtrovega mostu ob TC Hofer. Oba odseka sta sicer prevozna tudi s kolesom, vendar svetujemo previdnost. Razveseljuje podatek, da tako kot Korošci tudi kolesarski obiskovalci nad našo regijo niso obupali, saj upada števila kolesarjev, predvsem tudi iz tujine, ne zaznavamo. Kolesarski avtobus tako predstavlja nadaljnji korak pri vračanju Koroške v normalno stanje.«

Več informacij in vozni red Štrekna busa najdete na povezavi: https://strekna.si/#strekna-bus.

Pester pa je tudi utrip dogajanja in ponudbe v Dravski dolini. Vabljeni na doživeto splavarsko pustolovščino pri Koroških splavarjih na Dravi, postanite v Vuzenici in si oglejte znamenito Slomškovo župnišče …Prevzela vas bo tudi idilična in očarljiva  Ribnica na Pohorju, ki je mali raj na zemlji za vse pohodnike ali kolesarje. Kar vabijo pa tudi Radlje ob Dravi. O trenutni ponudbi in aktualnem dogajanju tam je podal izjavo direktor tamkajšnjega Javnega zavoda ŠKTM za šport, kulturo, turizem in mladino, Gregor Likar: »V Občini Radlje ob Dravi na srečo nismo utrpeli katastrofalnih posledic ujm, prav tako ni bilo večje škode na turistični infrastrukturi. Zaradi zalitja kopališča Vodni park, smo bili za letošnjo sezono primorani zapreti bazenski del, ostala infrastruktura obratuje nemoteno. Vsa naša ponudba je aktualna, izvzet je če biološki bazen (hostel, glampi, e-kolesa, kolesarske poti, najem šp. infrastrukture, Dom gozdne kulture, muzej…). Posebej izpostavljamo septembrske dogodke: Radljevanje- Koncert Magnifica, Koroški gospodarski forum, finale MISS Slovenije, Rad’mam Tek, Hmeljarski likof, Bogračiada. Z mislimi smo tudi že pri zabavnem koncertnem večeru ob 70. obletnici Avsenikove glasbe, ki se bo pri nas odvil v mesecu decembru. Vabljeni v najbolj zeleno in trajnostno destinacijo na Koroškem.«

Turističnega dogajanja ne manjka v Mislinjski dolini. Naš največji gorsko turistični center Kope vas vabi v objem pohorskih gozdov, priporočamo obisk njihovega novega adrenalinskega parka, pa tudi Bike parka Kope. V Sport Kope nudijo tudi izposojo električnih koles, da bodo gostje lahko spoznali vsak kotiček prelepe narave.

Mestno jedro Slovenj Gradec z okolico velja za eno najlepše urejenih mest in je sinonim za kulturno središče. Ne pozabite pa tudi na Medeni raj Perger 1757, kjer se prepleta že 9 generacij bogate družinske tradicije, ki vas bo navdihnila. Pravo poletno osvežitev vam ponuja Bazenski kompleks Aqualatio.

V Mežiški dolini vam lahko ponudijo poleg ogleda edinstvenega Podzemlja Pece v Mežici. Tudi obisk vasi Šentanel in okoliških zaselkov nad Prevaljami vam bo postregel z dih jemajočimi razgledi ter vrhunsko kulinariko okoliških turističnih kmetij. Ljubitelji kolesarjenja se lahko ustavite v gorsko kolesarskem parku Jamnica. Na Ravnah na Koroškem vabi športni park in sprehod skozi idiličen Grajski park, … Letos mineva 130 let od rojstva koroškega pisatelja Lovra Kuharja – Prežihovega Voranca. K obisku vabi njegova Prežihovina in spominski muzej, ki piše mnoge zgodbe preteklosti.

Koroška velja za izjemno kolesarsko destinacijo, ki je zdaj nekoliko okrnjena, a vseeno ponuja obilo možnosti tudi za ljubitelje kolesarjenja. Povsem varne so gorsko kolesarske poti na območju Pohorja in v gorsko kolesarskih parkih.

Aktualno stanje na Dravski kolesarski poti: Na etapi Dravograd – Radlje ob Dravi je še vedno popolna zapora na odseku Dravograd – Trbonje, obvoz je urejen po glavni cesti Dravograd – Maribor. Po zadnjih podatkih VOC-a je že v pripravi dokumentacija za sanacijska dela. Kdaj bodo ta izvedena pa ta trenutek še ni znano.

Tudi pohodniške poti na zahodnem Pohorju so normalno prehodne, za ostale poti pa priporočamo, se o prehodnosti izbranih pohodniških poti in odprtosti planinskih postojank ob njih predhodno posvetujete z lokalnimi turistično informacijskimi pisarnami ali preverite v aplikaciji maPZS.

Če trenutno dopustujete na Koroškem, ali nas nameravate obiskati, preverite bistvene informacije in priporočila v lokalnih turistično informacijskih pisarnah.

Hvala vsem, ki nas v tem času podpirate, ali pa nas boste podprli s turističnim obiskom naše regije. Dajete nam neprecenljivo upanje ter motivacijo za odločen in udaren korak po poti naprej … Dobrodošli!

 

Več informacij:

RRA Koroška d.o.o.

Tel. 041 323 293, 05 90 85 190

e- naslov: turizem@rra-koroska.si

Deli novico:

Več novic

Skoči do osrednje vsebine