Novice

Potekala je 3. redna seja Razvojnega sveta Koroške regije in 1. redna seja Sveta Koroške regije

V torek, 12. 10. 2023, je v Dvorcu Bukovje, v Dravogradu, potekala skupna seja Razvojnega sveta Koroške regije in Sveta Koroške regije pod vodstvom predsednika Bojana Borovnika, župana Občine Mislinja, v sodelovanju RRA Koroške, Regionalne razvojne agencije za Koroško d.o.o., ki obema svetoma nudi tehnično in strokovno podporo.

Na skupni seji, kjer je bila obravnavana osrednja točka »Ukrepi za odpravljanje posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023 ter za obnovo« so bili, poleg članov obeh svetov, ki jih sestavlja 10 županov in 2 županji koroških občin, 12 predstavnikov gospodarstva in 6 predstavnikov nevladnih organizacij, prisotni iz Kabineta predsednika Vlade RS (Boštjan Šefic, državni sekretar za koordinacijo ukrepov in aktivnosti za obnovo po poplavah 2023), z Ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj (Andreja Katič, Vlasta Stojak, Borut Megla in Tatjana Rajh), z Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport (Alenka Marovt), z Ministrstva za okolje, podnebje in energijo (Tina Hočevar in Bernarda Podlipnik), z Ministrstva za infrastrukturo (mag. Andrej Rajh in Olga Belec), z Ministrstva za kmetijstvo (Matej Zagorc – vodja Sektorja za gozdarstvo in Leon Ravnikar – vodja Sektorja za urejanje kmetijskega prostora in zemljiške operacije), poslanca Državnega zbora RS (Jani Prednik in Dušan Stojanovič) in z Nacionalnega inštituta za javno zdravje OE Ravne na Koroškem (Neda Hudopisk in mag. Matej Ivartnik).

Predstavniki državne ravni so Razvojni svet Koroške regije in svet Koroške regije seznanili s postopki popoplavne sanacije in priprave Zakona za o obnovi in razvoju, ki je v polnem teku in naj bi bil sprejet že konec novembra oz. decembra letos in na podlagi katerega se bodo lahko pričeli izvajati ukrepi obnove. Povedali so, da so v mesecu septembru bila izvedena že prva povračila škode, med drugim za gospodarstvo, ki je že prejelo povračilo predplačil oziroma takojšnje pomoči pri odpravi posledic škode v vrednosti 32 milijonov evrov. Prav tako so tudi prizadete občine prejele povračilo intervencijskih stroškov, med njimi tudi Občina Črna na Koroškem in Prevalje.

Pri pripravi predloga zakona so upoštevali tudi predloge s Koroške, ki so bili posredovani na Vlado RS in ministrstva s strani Sveta Koroške regije septembra. Za Koroško regijo se predvidijo tudi posebne razvojne spodbude, v ta namen je  v predlog zakona vnesen instrument, ki bo Vladi RS tudi v prihodnje omogočal, da posameznim območjem na različnih področjih pomaga z zelo ciljno usmerjenimi ukrepi.

Deli novico:

Več novic

Skoči do osrednje vsebine